Spring naar inhoud

Is het de schuld van de loodgieter dat ik de badkamer niet gebruik?

18 april 2011
tags: ,

Karien Verhagen vraagt zich dit af. Ik las deze blog en ik denk dat ze gelijk heeft. We denken vaak dat het de schuld is van de IT wanneer de BI-producten niet gebruikt worden. Primair ligt de schuld bij “de business”. Zij is verantwoordelijk voor een juiste implementatie, zij moet zorgen dat de controle of de operatie de producten gebruikt.

Het is een kwestie van verantwoordelijkheden. Veelal krijgt het IT-project ook de implementatie-taak. Dat komt omdat wij zo hard schreeuwen dat wij dat ook wel kunnen. We willen ten slotte graag opschuiven in de waardeketen. En nu moet ik denken aan een oud artikel van Daan van Beek. Bottom-line hier is dat BI niet sèc een IT-aangelegenheid is. In een goed BI-project werken IT en de business coherent samen. Pas dan kun je komen tot een succesvolle inzet.

One Comment leave one →
  1. 19 april 2011 07:33

    Hmm ik heb hier toch even over nagedacht (overigens, leuk blog). Vorig jaar heb ik een nieuwe badkamer geinstalleerd (naja, uitbesteed). De loodgieter heeft echter 1/2 werk geleverd; lekkages zijn, een jaar na dato, aan de orde van de dag. Uiteindelijk was ik het zo zat dat ik zelf maar aan het kitten ben geslagen, ik plak de pleister (de kitrand) waar nodig.

    Is BI wezenlijk anders? De IT’s leveren op wat de business wil; als ze broddelwerk opleveren, zal de business als vanzelf geneigd zijn weer te gaan stoeien met excel, kladblok, wp51…

    Ik denk dat IT’ers absoluut verantwoordelijk zijn voor de primaire acceptatie; dat betekent niet alleen ‘de data is goed en gebruikers hebben het getest’, maar ook nazorg, check of het kitrandje na 1 maand nog goed zit, stel vragen over het gebruik en hoe ze met de informatie omgaan(ja ik poets mijn badkamer elke week). Pas nadat het breed geaccepteerd is, verdwijnt IT echt naar de achtergrond.

    Nu is overigens nog wel een discussie ‘wat is IT, wat is de business’ buiten beschouwing gelaten. In mijn optiek is IT niet alleen die techneut die denkt in Bits en Bytes, maar ook die pro-actieve consultant die het business process diagram uittekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: