Spring naar inhoud

‘Bedrijfsdata niet betrouwbaar’

7 juli 2011

Joh, je meent het… Volgens dit artikel is de uitkomst van een onderzoek dat 69% van de organisaties te weinig vertrouwen heeft in de eigen data. Ik moet er altijd wel een beetje om lachen, om dit soort uitkomsten. En ik denk alle ETL-ers en BI-ers met mij. Eigenlijk valt de uitkomst me nog wel mee. Of misschien zit het dan juist dieper…

Misschien heeft maar 69% van de organisaties dit door en denkt 31% wellicht ten onrechte dat ze het goed voor elkaar hebben. Dat zou pas erg zijn! Natuurlijk ligt de interpretatie subtiel, maar ja, ik heb het onderzoek  niet gedaan.

Waar ik me nog wel over opwind is de opmerking dat “de helft van de ondervraagde organisaties wereldwijd vindt dat de verantwoordelijkheid voor datakwaliteit bij de IT-afdeling ligt”. Hoe is het mogelijk! De data is niet van de IT-afdeling, de data is van de business. Daar wordt deze ook gegenereerd. Het zou te makkelijk zijn om dan de verantwoordelijkheid af te schuiven naar de IT-afdeling (tenzij natuurlijk de onbetrouwbaarheid ligt in het feit dat IT-processen fouten introduceren). Nee, IT faciliteert en assisteert. Dit uit zich bijvoorbeeld in BI; de creatie van allerlei management en operationele rapporten. Die brengen de onbetrouwbaarheid aan het licht. Maar om de oplossing nu ook maar bij de IT te leggen, dat lijkt mij niet. IT gaat vaak erg ver in het assisteren, bij het verder analyseren van de oorzaken. Misschien zelfs is het een gedachte dat IT te ver gaat en dat ze daardoor zichzelf ook de oplossing toebedeelt…

Wat jullie?

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: