Spring naar inhoud

Cloud BI

21 juli 2011
tags: , , ,

Ik las een erg interessant stuk van Barney Finucane. De cloud is natuurlijk steeds meer alom aanwezig en de vraag is in hoeverre BI hier nu ook mee te maken krijgt.

In dit artikel beschrijft hij zijn visie op BI en de cloud. Ik moet zeggen dat hij een interessante insteek heeft. Hij constateert dat de BI-servers steeds vaker gevirtualiseerd worden en dat de front-ends steeds meer “in de browser draaien”. Met de komst van HTML5 kun je op steeds meer apparaten rapportages raadplegen en analyses doen. Dit maakt de noodzaak tot een complete cloud-benadering minder nijpend.

Ik moet zeggen dat ik zijn visie wel deel. Als het puur om de tools gaat, dan hoef je niet per sé via de cloud aan te bieden. Met de komst van meerdere open source tools ontstaat er druk op de license fees van de betaalde software. Voor wat betreft de data merk ik dat er nog steeds een enorme weerstand is om dit belangrijke asset in de cloud en daarmee buiten de deur te plaatsen. Ik ben dus heel benieuwd hoe het zal gaan met de opmars van de cloud. Inderdaad, de cloud is hot, maar binnen de BI zal het nog wel even duren…

2 reacties leave one →
  1. 5 september 2011 21:00

    Maar hoe krijg je die Giga/Tera Bytes aan data vanuit je bronsystemen in de cloud en er daarna weer uit.
    Lijkt me lekker gaan met een 20Mbit verbindinkje. 🙂

    • 5 september 2011 22:22

      Precies. Daarom zegt de goede man ook dat dat niks is. Maar omdat de gebruikertools nu toch al in de browser draaien, is dat ook niet nodig. “De cloud-ervaring is er al”. Grappige benadering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: