Spring naar inhoud

IBM onderzoekt mogelijkheid quantum computers

2 maart 2012

Al jaren lang zijn academici bezig met onderzoek naar quantum computers. Ik moet dan ongewild denken aan geitenwollensokken-figuren die hun StarTrek-liefde ook op hun hobbyprojectjes willen botvieren, no offense intended. Het feit echter dat IBM nu ook in dit traject is gestapt, betekent echter dat ik mijn toch al foute visie moet herzien.

De techniek komt eigenlijk neer op hetvolgende. Onze hedendaagse computers zijn gebaseerd op bits, enen en nullen. In de quantum computing zijn er geen bits maar qubits (quantum bits). Zo’n qubit is feitelijk een bit met meerdere dimensies. De waarde van een qubit is dan een combinatie van nullen en enen. Wanneer je qubits tot qubytes en qugigabytes (bestaat zoiets uberhaupt?) gaat combineren kun je voorstellen waar zo’n quantum computer tot in staat is.

In zo’n supercomputer worden qubits gerealiseerd middels gebruik van photonen, elektronen en/of atoomkernen. Probleem hierbij is dat de samengestelde staat van dit soort elementen niet stabiel genoeg is om de berekeningsperiode te overleven. Als de toestand van zo’n element halverwege een berekening opeens verandert, worden je resultaten variabel en compleet waardeloos.

Afgelopen week heeft IBM experimentele onderzoeksresultaten laten zien en die zijn veelbelovend. De staat van een qubit duurt nu 1/10.000 van een seconde. Hoewel dit nog niet voldoende is voor een berekening, is er toch een belangrijke drempel gepaseerd.

Het is natuurlijk een natte droom voor een datajunkie om te bedenken wat je hier allemaal mee zou kunnen doen. Welke berekeningen je zonder problemen kunt doen, hoe snel een DBMS zou worden, welke data mining onderzoekjes te kunt draaien. Hoezo “big data probleem”. Maar er is ook een keerzijde. Een kleine quantum computer zou elk password, hoe ingewikkeld ook, kunnen kraken binnen 1 seconde, simpelweg door alle verschillende mogelijkheden even te proberen. Niets is meer veilig. De privacydiscussies die er nu woeden zullen gereduceerd zijn tot bespottelijke geintjes. De maatschappij zal zich op zo’n moment opnieuw moeten uitvinden.

Het mooie van dit verhaal is dat IBM de qubits schijnt te kunnen fabriceren middels de traditionele chip fabricage technieken. IBM is er van overtuigd dat quantum computers er wellicht in 15-20 jaar zijn, dus dat we het nog in ons leven gaan meemaken. Ik ben benieuwd.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: