Spring naar inhoud

Sybase troef in steekspel SAP en Oracle?

31 maart 2012

SAP en Oracle hebben al wat langer onvrede. En dat is een licht understatement. De grote gezworen concurrenten in Enterprise Applicaties voeren een uitgebreide concurrentiestrijd en daarbij wordt de rechtbank niet geschuwd (zie 1, 2, 3). Het helpt dan niet als je afhankelijk van elkaar bent. De SAP-software moet op een database draaien en dat is veelal Oracle. Sterker nog, SAP is Oracle’s grootste verkoopkanaal. Tijd om daar wat aan te doen, moet SAP gedacht hebben.

Inmiddels heeft SAP Sybase overgenomen. En de plannen zijn groot. SAP wil namelijk de nummer twee databaseleverancier zijn in 2015. Oracle is dan nog steeds nummer een, maar Sybase, an SAP company, moet bij die tijd Microsoft’s SQL Server en IBM’s DB2 voorbijgestreeft zijn. Sybase is blij met de overname door SAP. Ondanks de goede kwaliteit van de producten is het marktaandeel van Sybase schamel. Met het grote marketingbudget en het enorme verkoopkanaal van SAP lijkt hierin enorme verandering te komen. Goed voor Sybase en goed voor SAP.

En technisch is het ook erg interessant. Stel je voor dat Sybase IQ en SAP HANA integreren? Dan krijg je een combinatie van column-based en in-memory database. Dat zou toch de ultieme database zijn voor analyse? Wie heeft er dan nog een kubus nodig… En qua analyse heeft SAP natuurlijk Business Objects. Het is al duidelijk dat BO en IQ dichter op elkaar komen te liggen en dat de releases van IQ en BO op elkaar afgestemd gaan worden.

Mijn inschatting is dus dat SAP Oracle een flinke slag gaat toebrengen en dat Sybase weer zo groot wordt als vroeger. Wat denken jullie?

9 reacties leave one →
 1. Buddel permalink
  2 april 2012 09:43

  Wat betreft die technologie heb je helemaal gelijk. Wie wil er eigenlijk niet met IQ aan de gang en wordt alleen maar tegengehouden omdat de CIO’s van deze wereld zo weinig over Sybase horen. Ik vind het alleen wel nog steeds erg stil rond Sybase. Van integratie zie ik ook nog niet veel, maar misschien wil ik wel te snel.

  • 2 april 2012 23:14

   Wellicht gaat die houding van de CIO’s veranderen, omdat zij Sybase nu kunnen zien als een database die al vanaf de begintijden aanwezig is en waarachter een groot, betrouwbaar bedrijf (SAP) staat…

Trackbacks

 1. Sybase troef in steekspel SAP en Oracle? « Information Management | Sorse Information Management
 2. Rooster Genomics van Ziekte Page 1 We ek Topic Subject Type … | Sorse Information Management
 3. LatestJobsnlHR Information Management and Systems SpecialistNuWerk … | Sorse Information Management
 4. Vacature – HR Information Management and Systems Specialist … | Sorse Information Management
 5. VVU students invent Information Management machine for health … | Sorse Information Management
 6. Programma Mastervoorlichtingsavond 9 mei 2012 Time schedule … | Sorse Information Management
 7. BI-Genootschap | Sybase troef in steekspel SAP en Oracle?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: