Spring naar inhoud

BI: een status update (1)

11 april 2012

Na al die tientallen jaren BI zijn we lang niet altijd even veel opgeschoten. BI wordt vaak nog steeds hetzelfde gebruikt als grofweg 20 jaar geleden. Dit klinkt misschien wat cynisch, maar bij veel bedrijven komt het daar wel op neer. De BI-tools leveren ongeveer hetzelfde op als in de jaren negentig van de vorige eeuw: veel rapporten, kubussen voor een enkele analytische gebruiker en dashboards en scorecards zijn al helemaal zeldzaam in de praktijk. OK, het ziet er wat gelikter uit en het draait mooi in de browser, maar dan heb je het wel gehad.

Zit ik er echt zo naast? Mis ik iets? Natuurlijk zijn er positieve uitzonderingen, natuurlijk zijn er bedrijven waar BI een groot succes is, maar het gaat me om de doorontwikkeling. Je vak opnieuw uitvinden en aanpassen aan de 21e eeuw. Die toepassing zie ik niet zo. Het is business-as-usual in het BICC, same-thing-as-yesterday/yesteryear/yesterdecade…

Ik ben al een tijdje bezig met de gedachte hierover. En ik heb me voorgenomen hier de komende weken geregeld een stukje over te schijven. Vandaar het eentje achter de titel. In mijn volgend stuk wil ik eens gaan nadenken over een aantal mogelijke oorzaken hiervan. Daarna doorfilosoferen en hopelijk komen tot een aantal oplossingen om een nieuwe richting in te slaan.

Ik wil jou als lezer uitnodigen mee te doen in dit proces. Onderschrijf je mijn beeld of ben je het er totaal niet mee eens, heb je ideeën, oorzaken, oplossingen, reageer dan onderaan dit artikel. Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: