Spring naar inhoud

Intelligence vs. privacy

9 juli 2012

Ik las van de week deze blog van Remko Menderink; een interessant stuk over persoonsgegevens in je data warehouse en dan met name de wettelijke voorschriften omtrent privacy die hieraan gesteld worden. Misschien ligt het aan mij, maar ik hoor nooit veel collega’s uit het vakgebied over dit issue praten. En dat is vreemd, want het is een belangrijk issue. Het is namelijk een spanningsveld. Wij dataverzamelaars willen graag zo veel mogelijk informatie in ons data warehouse opslaan, maar beseffen niet altijd dat hieraan strakke eisen hangen. En dat je als een goed huisvader om moet gaan met je gegevens. Dat is moeilijk; hoe meer informatie, hoe meer kennis, hoe meer verbanden je kunt leggen. We zitten op goud en goud gooi je niet zomaar weg…

Terecht natuurlijk dat er eisen gesteld worden, want ook BI-ers en DWH-ers staan niet boven de wet. Toch is het die wet, die het juist zo moeilijk maakt. Want die juridische taal is niet direct omzetbaar in keiharde, technische regels. Daar weten de collega’s bij de politie alles van af. Daar hebben ze te maken met aanvullende maatregelen in de vorm van de WPG, de Wet Politiegegevens. Vooral bij data warehouses is dit lastig. Hier komen gegevens van verschillende regimes samen (artikel 8, 9, 13), is er onderscheid tussen bronbinding en doelbinding en heb je te maken met geautomatiseerd vergelijken en gecombineerd verwerken.

Ik ben dan ook blij de blog van Remko te lezen. Het is goed dat er aandacht komt voor dit lastige aspect. Ik pleit er voor om van dit aspect een keihard onderdeel te maken van elk data warehouse en business intelligence project. Handige start is dan dit raamwerk. Hoewel ik me wel afvraag of de realiteit niet lastiger is dan deze 7 stappen. De eenvoudige vragen zijn niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Want juist in de subtiliteit schuilt het verschil. Vaak is er niet 1 doelbinding, maar zijn er meerdere. Terwijl die doelen wel gebruik maken van dezelfde geïntegreerde set aan gegevens. En je kunt niet aan 1 set verschillende bewaartermijnen hangen. Maargoed, dat is de charme van het vak…

2 reacties leave one →
 1. 11 juli 2012 11:43

  Hallo Erik-Jan,

  Dank voor de link in jouw blog.

  Je merkt terecht op dat het privacy aspect van een Intelligence omgeving tijdens de ontwerp fase vaak onderbelicht blijft. Het is geen brandpunt. Voor mijn gevoel is dat een erfenis uit het verleden van ons vakgebied. Een goede Intelligence omgeving werd in het verleden door de eigenaar als troefkaart beschouwd en dus dicht tegen de borst gehouden. Hiermee bleef het risico op oneigenlijke toegang en oneigenlijk gebruik erg klein en woog het risico niet op tegen de kosten van het implementeren van een privacy protocol.

  Het privacy aspect is taaie kost en roept twee spanningsvelden op.

  Het eerste spanningsveld heeft betrekking op de te nemen maatregelen.
  Enerzijds wil je zoveel mogelijk gegevens verzamelen om zo de waarde van de gegevensopslag te maximaliseren, anderzijds maakt het bijeen brengen van gegevens uit verschillende bronnen juist dat je vanuit de WBP aanzienlijk meer maatregelen zult moeten nemen ter bescherming van de gegevensverwerking

  Het tweede spanningsveld heeft betrekking op de flexibiliteit en snelheid van leveren.
  Een goed ontworpen Intelligence omgeving stelt haar eigenaar in staat om flexibel te zijn
  in de structuur van gegevensleveringen en snel te kunnen reageren op een klantvraag. Het
  formele proces van toetsing van een gevraagde gegevenslevering tegen WBP criteria vertraagt het proces van leveren juist.

  Intelligence omgevingen (waaronder datawarehouses) worden niet langer tegen de borst gehouden maar bewegen zich in toenemende mate richting het publieke domein. Hiermee neemt het risico op oneigenlijke toegang en oneigenlijk gebruik (lees: misbruik) toe. Wij als BI professionals zullen met een bewezen aanpak moeten komen in het bepalen van de juiste modus in beide spanningsvelden. Een mooie uitdaging waarin wij (BI vakbroeders) van elkaar moeten leren.

Trackbacks

 1. BI-Genootschap | Intelligence vs. privacy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: