Spring naar inhoud

De Heilige Graal van Scrum

18 maart 2014
Afgelopen donderdag en vrijdag heb ik een Scrum-training gevolgd (Certified Scrum Master). Goed programma en bovendien training gehad van Jeff Sutherland himself, de (mede-)schepper van Scrum. Prima verhaal, helemaal in orde. Toch zit ik nog met een vraagstuk…
Ik ben het eens met alle principes van het Agile Manifesto. En Scrum is een fantastische werkwijze die mij erg aanspreekt, waarin ik mij fijn voel. Scrum is misschien wel de ideale werkwijze. De ideale werkwijze in een ideale omgeving met ideale ontwikkelaars. Maar, en daar blijf ik mee zitten, we leven niet in de ideale wereld. En niet iedereen is een ideale werknemer.
Scrum stelt eisen. En wat mij betreft best hoge eisen. Een aantal dingetjes:
  • Het team is zelfsturend. De ontwikkelaars moeten daarom zelfbewust, open, eerlijk, communicatief en proactief zijn. Ik ken een boel ontwikkelaars die aan één (of zelfs meerdere) van deze criteria niet voldoen;
  • Scrum is mede bedacht om de ontwikkelaars uit de wind te houden. Om ervoor te zorgen, dat gebruikers niet de hele dag de deur plat lopen, wordt dit gereguleerd door de aanstelling van een Product Owner. Deze persoon is de directe link met de business en alles wordt via deze persoon gekanaliseerd. Dat is dus een cruciale rol. Als die niet 100% uitgevoerd wordt, als deze persoon niet 100% kundig is, loopt alles in het honderd. En dan is het jammer dat de rest van de business niet meer aan tafel zit;
  • Scrum kent 3 rollen: Scrum Master, Product Owner en Ontwikkelaar (lees: overig Team Member). Dit in tegenstelling tot de traditionele organisatie, die vaak rollen kent als Projectleider, Business Consultant, Analist, Ontwerper, Architect, Tester, Beheerder, noem maar op. Die scheiding is er in Scrum echter niet meer. In Scrum doe je alles samen. Dit vereist schapen met vijf poten. Die bestaan, ja, maar zeker niet tot in het oneindige;
  • Door de nieuwe rollen vereist Scrum een cultuurwijziging. Sterker nog, Scrum vereist een organisatorische transformatie van jewelste. Want de oorspronkelijke carrièrepaden zijn er niet meer. Dit betekent dat de POP-gesprekken anders moeten, dat de beoordelingsgesprekken anders moeten, dat het functiehuis anders moet, ja dat het hele salarisgebouw anders moet.

OK, misschien draaf ik wat door, maar ik probeer een beetje te ageren tegen de Heilige Graal van Scrum. De gedachte van “wij doen Scrum, dus dan komt het wel goed”. Ik hoor zelfs uitspraken op de radio waarin vol bombarie gesteld wordt dat Scrum ingevoerd wordt en dat daarmee alle projecten binnen de hand gehouden zullen worden. Prima, maar het is dus geen garantie. Het is geen kunstje, het gaat veel verder. Dit is het vlak van samenwerking, discipline, motivatie, psychologie, sociologie, communicatie en teamgeest. Dat bereik je niet enkel met een framework, dat raakt de kern van een bedrijf en de kern van haar cultuur. Ik hoop werkelijk dat de hele wereld Scrum gaat toepassen en dat alle bedrijven agile worden, maar ik vrees dat dat een lang traject wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: