Spring naar inhoud

Zijn we nou helemaal gek geworden?

27 mei 2014

Afgelopen vrijdag heb ik een workshop bijgewoond: “Unstructured Data”, verzorgd door BI-Podium en gegeven door Bill Inmon. Nu is het met elke training zo, dat je van tevoren nooit helemaal weet wat je ervan moet verwachten. Maar toen ik daar binnenkwam, bleken er maar vijf medecursisten te zijn. Mijn mond viel open. Vijf!

Daar had ik niet op gerekend. Zes personen totaal, en Bill Inmon zelf dan.

Nu hoor je mij niet klagen, hoor. Ik was er wel blij mee. Want dat gaf mij de mogelijkheid om 1-op-1 vragen aan Bill Inmon te stellen. En 1-op-1 antwoorden te krijgen. Het gaf de dag een heel andere kleur, de sessie werd veel interactiever en Bill kwam echt los.

Maar even serieus. Hoe zit dat nou? Unstructured Data is hèt hoofdelement van Big Data. En we weten allemaal dat Big Data een enorme hype is, super hot. Iedereen wil daar toch wat over horen? En dan de trainer. We hebben het hier niet over zomaar iemand. Dit is een van de grote namen uit ons vakgebied. Zeg je Data Warehousing, dan zeg je Inmon, Kimball, Devlin. De rest, al die andere grote namen, kwam later. En als je aan één persoon de titel ‘Founding Father’ zou moet geven, dan zou het Inmon zijn.

Nu loop ik flink wat seminars af en doe ik een groot aantal trainingen. Ik weet nog het seminar “Next-Generation DWH Modeling”: honderden mensen, de zaal puilde uit. Ik wist niet dat er zoveel DWH-ers waren in Nederland… En ook de diverse lezingen over Data Vault en Anchor Modeling zijn erg populair.

Dus hoe kan dat nou? Ik snap het niet. Zo’n onderwerp en zo’n grote naam, dat lijkt mij een recept voor succes. Want wie wil de grote goeroe Bill Inmon nu niet horen spreken, als hij een keer in Nederland is? En wie is er niet geïnteresseerd in Big Data? Misschien moet ik mijn mening over mijn vakgebied bijschaven. Misschien weet niet iedereen wie Inmon is. Misschien is iedereen alleen maar geïnteresseerd in de hype van Big Data. Laat het vooral niet te inhoudelijk worden. Leer vooral niet de ontstaansgeschiedenis van Data Warehousing. Neem je vakgebied vooral niet te serieus.

Wist je misschien niet van deze workshop? Of vond je het niet interessant genoeg? Jammer, want nu heb je Bill Inmon gemist. Hij raakt op leeftijd, maar is nog steeds een fenomeen. Heeft nog steeds een eigenzinnige kijk op de BI, is nog steeds compleet op de hoogte van wat er gaande is en doet daar bovendien mooie en gepeperde uitspraken over. Superleerzaam, als je er was ten minste…

Of ligt het misschien toch aan mij? Ben ìk gek aan het worden…? Nee hoor, wat mij betreft is Nederland gek geworden!

4 reacties leave one →
 1. 28 mei 2014 20:56

  Ze hebben echt wat gemist. Ben druk bezig een stukje over de inhoud te schrijven omdat ik vind dat het toch gedeeld moet worden … dit was te interessant om te missen.

  • 29 mei 2014 13:37

   Dan hebben de missers toch mazzel, Tanja. Meest interessante vond ik de onderverdelingen van big data en hun verschillende karakteristieken. En hun mogelijkheden voor business value. Erg leerzaam!

 2. 2 juni 2014 16:19

  Voor een herkansing: Ralph Kimball spreekt volgende week over Big Data in Bussum: Business Analytics Insight 2014 (http://www.ba4all.nl/)

Trackbacks

 1. Zijn we nou helemaal gek geworden? | WP RSS Multi Importer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: